Basiliek

Al rijdend door de smalle oude straatjes van het pittoreske Harderwijk komt u aan bij Restaurant Basiliek. Basiliek is gevestigd in een eeuwenoude voormalige Agnietenkapel. Het restaurant is smaakvol, warm en modern ingericht. Met als absolute showstopper de wijnbibliotheek met trapladder, die speciaal voor Basiliek werd vervaardigd. De kookstijl van chef Rik Jansma gaat van klassiek tot modern en van Frans tot Nederlands. Op de wijnkaart staan meer dan 400 referenties uit de hele wereld, gastvrouw Tabitha en chef Rik schenken graag wijnen die zij zelf ook lekker vinden. Laat je verrassen door de inhoud van het champagnekrat en begin de avond feestelijk met een bubbel!

Basiliek
Vischmarkt 57L
3841 BE Harderwijk
Nederland

T: +31 (0) 341 41 52 90
W: www.restaurantbasiliek.nl
E: [javascript protected email address]


Terroir Innovatief Reserveren

Openingstijden

Lunch Diner
Maandag - -
Dinsdag - 18:00 - 21:00
Woensdag - 18:00 - 21:00
Donderdag - 18:00 - 21:00
Vrijdag - 18:30 - 21:00
Zaterdag - 18:30 - 21:00
Zondag - -

Tabitha & Rik Jansma

Jeune Restaurateur

Rik Jansma is op de LTS geen hoogvlieger. Na school werkt hij in een snackbar, dit bevalt zo goed dat hij besluit om naar de Middelbare Hotelschool te gaan. Hij mag stagelopen bij Brasserie De Graafschap in Doetinchem en van chef Gerrit Brokken krijgt hij een gedegen basis mee: Alles draait om techniek en smaak. Vervolgens gaat Jansma aan de slag bij De Stenen Tafel* in Borculo. Bij chef Prinsen krijgt hij gevoel voor verfijning. Jansma komt hierna terecht bij De Lindenhof** in Giethoorn, chef Kruithof leert hem dat ook een amuse niet mag onderdoen voor een hoofdgerecht. Vanuit de klassieke Franse keuken bij De Lindenhof gaat hij als chef de partie naar de moderne keuken van De Nederlanden** in Vreeland. In de zaak van Jan de Wit ziet hij waanzinnige technieken en zo krijgt hij als chef nog meer oog voor detail. Chef en eigenaar Wim Zwaart van restaurant Olivio, nu Basiliek, neemt Jansma aan als chef de partie. In 2006 krijgt hij het aanbod om de zaak over te nemen, hij twijfelt geen moment. Binnen een jaar wordt hij door Michelin beloond met een ster, in 2008 wordt hij benoemd tot Talentvol Chef van het Jaar door Gault Millau en in 2009 is Basiliek de hoogste stijger in Lekker.

Keuken

Klassieke Franse smaakcombinaties zijn het uitgangspunt, vertaald naar deze tijd. Ik werk graag en zo veel mogelijk met Nederlandse ingrediënten, elk seizoen is er weer een ander aanbod. Ik zoek met aandacht gemaakte, eerlijke kwaliteitsproducten, die je vindt bij kleine boertjes en producenten met het hart op de goede plek. Dat zijn producten waar we trots op mogen zijn. Wie smaak op het bord wil, kiest voor kwaliteit. Daarom staan we liefst zo dicht mogelijk bij de oorsprong van de producten waar we mee werken. Regionaal en biologisch zijn daarbij de toverwoorden. Ik weet precies waar onze producten vandaan komen en heb persoonlijk contact met mijn leveranciers. We doen bij Basiliek zo veel mogelijk zelf. We zaaien en onderhouden bijvoorbeeld onze eigen kruidentuin, waar ook eetbare bloemen in staan. En omdat het niet alleen gaat om smaak, maar het oog ook wat wil, maak ik er een sport van om de hoogste kwaliteit ingrediënten in kunstwerkjes op het bord te presenteren. Dat is eten bij Basiliek.

Speciale activiteiten

Restaurant Basiliek heeft een eigen kookstudio. Iedereen die wil koken op sterrenniveau, ontvang ik op zondagmorgen in mijn keuken. Ik deel de fijne kneepjes van het vak en vertel over mijn culinaire filosofie. En natuurlijk gaan we aan de slag. Om iedereen genoeg tijd en aandacht te geven, kunnen er per kookles kleine groepen van maximaal twaalf personen deelnemen. U kunt zich individueel of in groepsverband opgeven. We starten om 10.00 uur. Samen bereiden we een sterrenlunch van vier gangen, die u daarna met uw partner en/of vrienden onder het genot van een goed glas wijn kunt proeven en keuren.

Basiliek
Vischmarkt 57L
3841 BE Harderwijk
Nederland

T: +31 (0) 341 41 52 90
W: www.restaurantbasiliek.nl
E: [javascript protected email address]


Terroir Innovatief Reserveren